Traditioner, höns och sjukvård

Traditioner är viktiga. Överallt i världen. Vår by har en mängd olika traditioner och efter hand har vi börjat förstå hur de fungerar. Getfest, kvinnoresa, Tuppmässan, Senora da Granja, (firas med mässa och fest vid kapellet som ligger utanför byn) och vår vackra Festa das Flores.

Vår by domineras självklart av katolicism och de traditioner som hör till denna religion är fantastisk vackra. Processioner, helgon och utsmyckningar, allt görs helhjärtat av byns invånare. I utkanten av byn finns en gård som drivs som en kibbutz och det bor människor både från de stora världsreligionerna och från de lite mer okända i området. Vi skrev tidigare i bloggen om en stor herrgård som börjat förfalla och väntade på att någon skulle köpa den. Det hände och nu renoveras den i högt tempo för att göras om till kloster med eget kapell. Största samtalsämnet var ändå vilka ägarna är, rumänska ortodoxa kyrkan. Vilka är skillnaderna från katolikerna, från protestanterna? Ja, frågorna är många och vi googlar tillsammans med grannparet för att bli klokare. Även om religionen är viktig så finns det ingen som är rätt eller fel här i vår lilla del av världen. Vill man bo här så är man välkommen oavsett religion eller ursprung. Det kan dock nämnas en äldre dam tyckte det var lite synd om oss som är protestanter.

Casa dos ovos betyder Ägghuset

Efter många år i Sverige med hästar, höns och annat bös så är det ju onekligen lite tomt här. -Det hade ju varit skoj med lite hönor sa Tina en dag.. När vi nämnde det för grannen frågade han om vi ville ha höns på en liten äng i utkanten av byn. Han hade fått den av sin mamma men använde den inte till något. Vi tackade självklart ja och Stene har byggt ett rött hönshus med vita knutar. Nu står det på plats under olivträdet och våra tre hönor förser oss med fler ägg än vi kan använda.

Vi har använt oss av sjukvården och kan inte annat än berömma den. Det kostar initialt ca 45 kronor att gå till doktorn, som för övrigt kommer till vår by en gång i veckan och har mottagning. Det knusslas inte med prover eller mer ingående tester utan fokus ligger verkligen på att hitta problemet och åtgärda det. Om vi jämför med våra upplevelser i Sverige så är det mycket bättre och snabbare här. Språket är så klart ett hinder men efter två år så klarar vi oss relativt bra på vår portugisiska.  Så bra att vi till och med har ändrat försäkringsbolag på bilen. Vi fick till ett bättre pris och bättre villkor och vi talade endast portugisiska. Lite stolta är vi allt.

 

 

 

2 reaktioner till “Traditioner, höns och sjukvård”

  1. Ni hao!!! Ni har hittat paradiset nu när Sverige är på fallrepet. Är i mittens rike ett halvår nu. Det är inte så dåligt här heller, förutom språket förstås. Här känner jag mig tryggare än i Sverige ?. HARE’GÖTT Å HÄLSA STENE

Lämna ett svar