Gröna blad, korvar och biltvätt

På en husvägg i vår by

Det är lätt att vänja sig vid en grön vinter. Rosorna blommar, apelsinerna är mogna och Stene kan stå utomhus och lägga in oliverna som äntligen har vattnats ut. De ska nu läggas i burkar tillsammans med lagerblad, salt, vatten och vitlök.

Vi har tidigare skrivit att maten här var svår att ta till sig, annorlunda smaker och tillagningssätt. När vi nyligen var i Sverige så smakade mycket av det vi saknat under året inte särskilt gott. Vad har hänt med våra smaklökar?! Självklart vänjer man sig vid det nya men vi tror också att vi har blivit vana vid ”ren” mat. Här använder vi olivoljan från trädgården, grönsaker och ägg från byn och köttet köps över disk direkt av slaktaren. Inga plastförpackningar, E-nummer, vakuum och inga halvfabrikat. Just nu provsmakar vi korvar från slaktaren i grannbyn.

Korv från Escalos de Cima

Den svarta korven är en slags blodkorv med smak av spiskummin, Morcela. Den ljusa korven, Farinheira är en riktig joker tillverkad av grisfett och mjöl, inget kött. Och sist den lite mörkare Chouriçon som består av stora bitar kött och fett. Stene tycker bäst om Morcela och Tina föredrar Chouriçon. Ingen av oss tycker om Farinheiran.. Något av det som ligger kvar kvar på ”prova på” listan är: Havstulpaner, oxmage med bönor och bläckfiskgryta.

I julas blev vi sugna på vörtbröd och en av ingredienserna till hembakat vörtbröd är julmust. Eftersom julmust lyser med sin frånvaro fick vi först brygga julmust för att sedan kunna baka vörtbröd. Det kommer vi att göra om! Vilka härliga smaker det blir när man producerar saker själv. Lite krångligt och kanske inte lika vackert som det man köper men garanterat utan konstgjorda ingredienser.

I ”gör det själv” biltvätten kan man välja en doft till bilen. Välj mellan tall, lavendel, anti-rök eller något som bara heter arom, (nybilsdoft kanske). Vi har inte vågat prova. Än.

Idag har det duggregnat med temperatur runt 10 grader. Natten är kall, cirka 3 grader. Enligt prognosen ska detta vädret hålla i sig i ungefär tre veckor.

Lämna ett svar