Vin, turkoser och grodor

Ett glas vin gör trädgårdsarbetet lättare.

Portugal är ett fantastiskt vinland. Vi är absolut inga experter men om vi jämför med franska viner vi druckit så är det vinstlott nästan varje gång vi öppnar en flaska portugisiskt. Vinet här är så fullt av smak att till och med Tina som är en kräsen vindrickare, har hittat favoriter. Och priserna är mycket plånboksvänliga. Sedan ett par månader tillbaka är det verkligen rea på vin i affärerna, det görs plats till det nya. Nedan till vänster ses Tinas favorit, Coutada Velha. Just nu med sextiofem procents rabatt, inte illa.

  Vi blev tillfrågade om vi ville följa med till Castelo Branco på en föreläsning om turkoser. Lokala geologer visade och berättade om en fyndighet av turkoser på ett berg i närheten. Cirka tjugofem personer var på plats och endast tre utlänningar hade hittat dit. En mycket intressant föreläsning och efteråt serverades grönkålssoppa, ost, korv och vin. Det mest intressanta var historian om turkosernas hemvist, det svarta berget. Argemela som på lokalt talspråk betyder ”man hör hennes skrik i luften”.

På toppen av Argamela fanns det för mer än 2000 år sedan en bosättning, förmodligen var folkslaget en slags kelter. När romarna kom för att ta över bosättningen var alla män borta för att slåss på en annan front. Kvar fanns kvinnor, barn och en  prinsessa som var byns hövding. Romarna ville veta var männen var men alla teg. De tog med sig prinsessan från byn, torterade och brände henne levande men hon avslöjade inget. Hela byn utrymdes och tvingades till ett slavliv nere i dalen. Denna historia har berättats genom generationer av kvinnor som bor i skuggan av Argamela. Klickar du här får du se en vacker kort video om kvinnornas Argamela .

Nu har nya krigarkvinnor tagit striden om berget. Ett utländskt företag vill bryta litium på Argamela, vilket kan ge förödande effekter på naturen och livet i området. Berget hyser tre sorters unika fladdermöss, en imponerande fauna och inte minst kulturhistoria. Nyligen upptäckte en lokal geolog stora fyndigheter av turkos och tillsammans med Argamelas kvinnor kämpas det för att litiumbrytningen ska förbjudas och att det istället satsas på mer hållbar turism med fokus på turkoser och historia.

Vi träffade på en sunkig grej. En av våra medstudenter har problem med stölder på sin quinta (farm). Han fick rådet av lokala att sätta ut stengrodor på fastigheten. När vi hörde det drog vi oss till minnes att vi faktiskt sett massor med grodor runt omkring. Målade på dörrar och i sten. När vi hörde oss för om detta fenomen så var förklaringen att det hindrade romerna att stjäla saker eftersom grodor betyder otur för dem. Det känns inte så fräscht, i vår värld kan saker stjälas av alla nationaliteter och överallt. Med eller utan grodor. Och vår vän satte inte ut några.

Grannarna njuter av det gröna gräset.

Vädret har varit fantastiskt om vi jämför med förra året. Någon enkel regndag och temperaturer mellan 16 och 22 grader. Gräsmattan har klippts fyra gånger denna månaden.

Lämna ett svar