Festa estrangeiros och julbelysning

Det har blivit en hel del sociala tillställningar med andra utlänningar på det senaste. I fredags var vi och ett par belgare hembjudna till en tysk kille och hans ukrainska sambo. De bor utanför byn, ute på landet mellan åkrarna. När man kör dit så parkerar man halvvägs och blir upphämtad i en vad man kallar fattigmansjeep här, Renault Laban. Vägen är så smal att bilarna skrapas av träden på sidorna. Huset de bor i har de själva byggt och är som alla andra hus här, praktiskt och vackert. Ett vardagsrum i center med eldstad. Sovrum, badrum och kök byggt runt vardagsrummet. Då behöver man bara värma upp på ett ställe, värmen sprider sig. Elen de använder kommer från solpaneler och det räcker gott och väl till att hålla modern standard för köksmaskiner, frys med mera. De arbetar bägge två med dagsverken på byggen och i odlingar. Det är så intressant att besöka andra och höra hur de tänkte när de flyttade hit. En trevlig kväll!

I måndags var det vår tur att bjuda på middag. Det blev smörgåstårta, sjömansbiff och ananaspaj. Är det svensk-kväll så är det! Något överraskande så blev smörgåstårtan en succé, det är ju en lite udda maträtt.

Bordet är dukat

Ni som känner mig vet att jag är galen i ljusslingor. Den ska ju naturligtvis upp för julen här i Portugal också. Men det finns vissa skillnader. I Sverige satte jag upp den iförd skoteroverall, gummistövlar och pannlampa. Här klättrade jag runt i apelsinträden barfota, iförd T-tröja och jeans. Vilken känsla! Belysningen tänds inte förrän i december men redan nu har mina slingor blivit ett samtalsämne på ett av byns caféer. Hur kommer det att lysa? Varför ljus, det är ju inte så mörkt här? Som tur är så sitter vår granne ofta där och är villig att förklara. ”Ni vet, de kommer från ett mörkt land och man tycker om ljus där”.

Vädret idag: Molnigt med sol, ca 16 grader och vindstilla.

 

4 reaktioner till “Festa estrangeiros och julbelysning”

  1. Du hör väl själv att nåt är fel……- anledningen till våra mysiga ljusslingor i Sverige är ju mörkret. Det valde ni ju att lämna……

  2. Men alltså, det är ju mörkt här också. Ett par timmar… Äsch, jag erkänner, jag är ljusslingeberoende. 😀

Lämna ett svar