Soptunnor, återvinning och parkering

Lammningssäsongen har börjat! Det bräks efter fårmammorna överallt just nu. De vita hägrarna häckar i samma hage som de nya lammen. Det känns som vår fast det är vinter..

På torget i vår by finns återvinningscontainrar för glas, plast och papp.  De är oftast helt fulla vilket kan tyda på ett aktivt sorterande. Det kan också bero på att de inte töms särskilt ofta. För hushållssopor finns det stora kärl utställda i gränderna. Allt som inte går under epitetet hushållssopor ställer man vid sidan om tunnan och efter ett par dagar är det borta. Enligt reglerna så skickar renhållningskillarna efter en lastbil som hämtar upp men ofta är sakerna borta långt innan sopbilen kommer. Ibland behöver någon annan en gammal spis eller en kylväska och då tar man det man behöver. Det var lite svårt att vänja sig vid att ”bara” lägga ut bråte, men det fungerar. Sist vi satte ut lite gamla eternit-takbitar fick vi bära det från tunnan och hem till en äldre farbror. Han såg oss ställa det vid sopen och han behövde lite nytt tak till sina höns. Återbruk.

Sopbilen har det inte lätt. Det är trångt i gränderna men den tråcklar sig fram två gånger i veckan. En kille kör och två andra står bak på bilen alternativt så går en framför för att se om det finns plats. Generellt kan man inte parkera i gränderna utan att orsaka trafikstockning. Man parkerar såklart ändå och det löser sig eftersom föraren till fordonet som vill fram hänger sig på tutan. Det resulterar i att (fel)parkeraren kommer lunkande, flyttar bilen och parkerar den på ett annat olämpligt ställe (till exempel med halva bilen framför vår garageport). Och så börjar det om igen. Det är krångligt, ljudligt och brötigt men det fungerar. Och utan sura miner eller stress!

Att bo i en liten okänd gränd i Portugal är inte bara solsken. Vi beställer ibland böcker från Amazon. Budbilarna hittar inte hit och vi kan inte kan ge dem en vägbeskrivning på portugisiska. Vi löser det så här när chaufförerna ringer:

-Hej det är budet, jag är vid kyrkan. Kan ni ge mig en vägbeskrivning till er adress? (på portugisiska). Tina svarar då -Espere (vänta)! och springer allt vad hon kan till kyrkan och hämtar paketen från en förvånad chaufför. Det är liksom det bästa vi kan just nu. Men vänta bara, vi lär oss mer av språket för varje dag som går.

Vädret idag, sol, blåst och ca 12 grader. (I förrgår regnade det hela dagen).

2 reaktioner till “Soptunnor, återvinning och parkering”

  1. Ha ha har skickat inlägget vidare till avfallsingengören. Tror inte hon hade godkänt eternitplattornas hantering

Lämna ett svar