Julfirandet, makrill och fortsättning

”Vedhögen” i grannstaden
”Vedhögen” utanför vår kyrka

Här firades julen med buller och bång. Bokstavligen. Klockan ett på natten till juldagen sköts fyrverkerier, bomber och smällare vid kyrkan. Det var startskottet för julen! Dagarna innan har byns invånare lämnat av ”ved” på gatan utanför kyrkan och kapellet. Det tändes på den 24 december och brann i fyra dagar, ingen liten valborgshög alltså. Mitt i byn! Vår by och grannstaden har en liten tävling om vem som hade störst eld. Grannstaden vann i år.

Vad gjorde vi då? Jo, innan jul passade Stene på att röka makrill. De vi köper här är lite mindre och det finns ytterligare en sort: taggmakrill (hästmakrill). På bilden hänger de i trädet och torkar efter saltningen. Resultatet gav blodad tand och Stene röker räkor, kött och till viss del grannarna. (De är positiva så länge vi delar med oss).

Under juldagarna kom barnen på besök här och Stene hälsade på sin mamma i Sverige. Och sedan blev det nyår och det firade vi ensamma i den nästan färdigmöblerade gästvåningen. Vi invigde baren med portvin och vips blev det ett nytt år.  Vi ser fram emot besökarna från Sverige!

Det börjar bli vardag här och vi tränar vår portugisiska med byggarbetarna i gränden. Vår belgiska grannfru har bestämt att endast i undantagsfall tala något annat än portugisiska med oss. Allt för att vi ska lära oss det snabbare. Det behövs, för igår skulle vi köpa gasbinda till den ena hunden och vi kom ut med ett paket kompresser….

Vädret har varit bra i december. Mellan 11-18 grader, sol, lite regn.

5 reaktioner till “Julfirandet, makrill och fortsättning”

 1. Hej och god fortsättning!

  Låter som om ni haft trevliga helger, om än lite annorlunda. Hade velat se brandmyndigheternas reaktion om det varit i Sverige ?.

  Har ni planer på uthyrningsverksamhet i gästvåningen?

  Kram
  Anita

 2. Hej Anita! Ja du, det var inte riktigt enligt svensk brandskyddsbok i alla fall ?
  Vi hade väl inte tänkt oss uthyrning som sådan. Men det är ju alltid bra att ha lite plats till gäster.
  Kram och god fortsättning!

 3. Ni börjar tydligen bli riktiga Portugalianer, det verkar vara toppen där riktigt i min smak. Har ambitionen att sälja Vindö och var ute hela dagen och kollade marknaden runt Stockholms närområden men det verkar vara ett svårgenomförbart projekt HARE’GÖTT OCH HÄLSA STENEN får se om vi kan ta oss ned någon gång

 4. Spännande med en försäljning! Hoppas det lyckas er. Vi ses när ni kommer hit! Stene hälsar!

 5. Hälsa tillbaks, får se hur det går med Vindö jag har fått förslag om en borätt i Gustavsberg, det blir nog mycket ett tag framöver men det vore kul och intressant att spana in riktiga livet i Portugalien någon gång Hare’gött och sköt om er ?

Lämna ett svar