Priser, matkultur och Estrela

21 euro!

Idag handlade vi i pyttelilla stadens supermarket. Vi behövde vinglas, stenköket har gått hårt åt de glas vi hade med oss. Det ni ser ovan; sex vinglas (visserligen inte Orrefors), två liter mjölk, en liter öl, en flaska vin, tre stekpåsar med kryddor, kaffefilter, rengöringsmedel, soppåsar, tvättvål, tre deos, bröd och kakor. Det kostade 21 euro!  Men allt är inte billigt, tvättmedel kostar detsamma som i Sverige, kosmetika är dyrare. Men vem behöver det här på landet, man doftar ändå av rosmarin och har klädsamma sotfläckar efter eldning.

Det här med maten. När vi flyttade hit var vi överens om att anpassa oss till den portugisiska kulturen. Vi har väl lyckats rätt bra, men det här med maten är svårt. Det är inte lätt att som invandrare få in det rätta knixet på de lokala recepten. Och våra smaklökar är inte riktigt portugisiska ännu. Jag tittar på vår kalender och kan se att förra veckan åt vi bland annat: Stekt fisk med stuvad spenat, kålpudding, pyttipanna och spaghetti med köttfärssås. Hejsan svensk lunchrestaurang!

Portugisisk kål i hallen

Vi har i alla fall kommit på ett bra sätt att använda den gigantiska mängden kål som väller in från grannar och förbipasserande. Den blir omvandlad till brunkål och stoppas i frysen.

Serra da Estrela! Tvåtusen meter hög topp och bilväg hela vägen. Det var en utflykt som passade oss perfekt. (Vi skyller på att vi har en hjärtsjuk hund men ni som känner oss vet ju att vi inte riktigt tagit till oss det där med motion). Från vår lilla by så tog det en och en halv timme att köra dit. Och känslan av alpby infann sig direkt när vi körde igenom Covilha som ligger vid bergen. Väl uppe så fanns det många vandringsleder och hisnande vyer. Bilden här ger absolut inte platsen rättvisa, det fanns vattendrag och små byar på bergssidorna. Helt klart värt flera besök!

Estrelabergen

Vädret: soligt mellan 13 och 18 grader, lite vind på nätterna.