Vatten, befrielse och tomatplantor

Bild från brita.se

Vi har hört och läst att Portugal har ett mycket rent dricksvatten. Och det stämmer eftersom det i alla fall här, är väldigt klorerat. Det är nästan ingen i vår by som dricker kranvatten istället hämtas dricksvatten från en av de tre tappkranarna som finns i byn. Vattnet där kommer från bergen, är rent och kontrolleras. Här märker vi tydligt att vi kommer från ett land med lyxvatten och är bortskämda. För oss så smakar bergsvattnet lite ”mosse”, här är det ett fantastiskt dricksvatten. Att köpa vatten på 7 liters plastflaskor är ett alternativ men det är ohållbart i längden. Världen behöver inte mer plastavfall och det blir en hel del på ett år. Vi har därför valt ett mellan-alternativ. Vi har köpt en vattenkanna med ett Britafilter, det ger ett vatten utan klorsmak dock blir det lite ”platt”.

Nejlikor på trappan, revolutionen till ära.

Idag den 25 april, firas Nejlikerevolutionen som 1974 befriade Portugal och banade väg för demokratin. Samma dag ett år senare hölls det första fria valet. Det är en viktig dag, alla statliga myndigheter har stängt. Det betyder dessvärre att skolorna också är stängda. Jag skriver dessvärre eftersom portugisiska barn är precis som svenska, de har tråkigt. Det kan låta så här i en Lissabonfamilj: ” -Vi åker till mormor och morfar på landet och hälsar på. Vi vet att du har tråkigt där, men ta med en fotboll och din blockflöjt.” Barnet packar lydigt ner boll och flöjt och efter trettio minuters bollspel i morföräldrarnas gränd tas flöjten fram. Och då låter det exakt som det gjorde i vårt hem när barnen var små: ”Nej men herregud, du kan ju inte spela här inne, gå ut med dig!”. Vi kan således upplysa er om att låten ”Köp varm korv” också existerar här i Portugal. Den finns i olika utföranden, ofta med en djup suck på sluttampen.

Ett par av plantorna, lite trötta efter resan.

Stene vill odla grönsaker, det vill inte Tina eftersom hon kommer ihåg den stora mjölkkartong-katastrofen 2010. Det var det året då Stene och Astrid planterade och skötte ett hav av småplantor som de omsorgsfullt planterat i halva mjölkkartonger. Dessa flyttades runt på fastigheten för att finna den optimala odlingsplatsen. Det var också det året Tina öppnade upp en ny hage till hästarna.. Låt oss bara säga att hästar endast äter lite mjölkkartong, de tycker bättre om små mjälla plantor. Stene verkar ha förträngt denna händelse så vi styrde kosan mot marknaden i stora staden. -Jag ska be om tre plantor, sa Stene till torghandlaren. Väl hemma tyckte han nog att de såg lite buskiga ut för att vara tomatplantor. Det visade sig att det låg tio plantor i varje paket. Han är nu en överlycklig ägare till trettio tomatplantor som han har planterat högt och lågt i vår trädgård. Tiden får utvisa om det blir några tomater. Vi har alla fall inga hästar..

Vädret: Mellan 23 och 30 grader, någon enstaka regnskur på kvällarna.

 

 

 

 

2 reaktioner till “Vatten, befrielse och tomatplantor”

  1. Tack för brevet läser det med glädje ? Hoppas det blir många goda tomater ? kram Alice

Lämna ett svar