Påsk, den gode herden och leveranser

Dekoration utanför kyrkan

Portugal är ett katolskt land och religionen syns och finns överallt. Påsken är extra viktig och i vår by firas påskdagen med blomsterutsmyckning framför kyrkan. Man lägger också blommor och gröna blad längs gator och gränder, dessa följer sedan prästen med sin procession. Han stannar ibland och välsignar husen och dess invånare. På långfredagen har man fastedag och på påskdagen samlas familjerna för att äta gott och umgås. Lamm, get eller bachalau (torkad uppblött torsk). Det är en hel del lamm som åkt förbi vårt hus ståendes på pickup flak eller sittandes i knä och famnar bak på traktorer…

Inför påsken laddade vi självklart upp med påskägg till grannflickan och förbipasserande barn. Vi satte grannflickans ägg utanför familjens port och även om vi inte lagt med något kort så dröjde det inte länge förrän den lilla flickan ringde på vår dörr. Hon strålade som en sol, tackade så mycket och räckte över ett fat med påskbullar som hennes mamma bakat. Lite senare på dagen passerade en av kvinnorna från dagcentret med sitt barnbarn. Vi gav pojken ett påskägg men han var blyg och vågade knappt ta emot det. Hans mormor sa då ursäktande – Åh, han är från Lissabon! Det förklarade liksom allt tyckte hon.

Den av byborna vi möter mest är Den gode herden. Han passerar vårt hus varje dag för att gå till sitt jobb som fårherde. Han har alltid en liten matsäck med sig ut och en spann fårmjölk med sig tillbaka. Ofta står han en stund på morgonen och väntar utanför vårt hus. Vi brukar slå följe en bit när vi går morgonpromenaden med hundarna. Den gode herden kan vara ungefär femtio år gammal kroppsligt men hans intellekt har stannat någonstans i barnåldern. Han bor med sin syster, hennes man och barn. Häromdagen smajlade han upp sig väldigt och vi såg att han fått nya fina tänder. Som han log! På kvällarna sitter han i baren tillsammans med de andra karlarna och får sig en liten Aguardente (En slags starksprit som Stene tycker är god, Tina tycker det smakar mäsk). Den gode herden har en uppgift och ett värde. Det är en av mängden av saker som gör att vi trivs här.

I ett tidigare inlägg skrev vi om svårigheten att få saker levererade till vår adress. Det har blivit något bättre kan vi meddela. Senaste samtalet lät så här översatt från portugisiska.                                                                                   Budet ringer: -Hej, jag är i byn och hittar inte er gata.                                        Tina svarar: -Kör slutet Rua do Castelo, slutet börjar vår gata, jag gatan väntar. Tack så mycket.                                                                                                      När jag (Tina) stått och väntat på gatan i tjugo minuter dök budbilen upp. På passagerarsätet satt det en äldre dam som budet hade fiskat upp någonstans i byn, en slags lokal gps. Klart att hon visste var utlänningarna bodde. Men vi ger inte upp, någon gång ska vi väl lyckas göra oss förstådda.

Temperaturen dagtid har hoppat mellan 14 och 22 grader, soligt och lite vind. Någon regnskur på nätterna.

8 reaktioner till “Påsk, den gode herden och leveranser”

  1. Lika intressant läsning denna gång. Ha det bra Tina och var rädd om dig. Fina bilder också.

  2. Tack ska du ha Alice! Jag saknar dig och kvällarna på brukshundsklubben 🙂

  3. Härligt. Alltid lika kul att läsa. Känner igen den katolska påsken ?.

Lämna ett svar