Körkort, sten och motsvarande Blocket

På en husvägg i Penamacor

När man har fått uppehållstillstånd/bor i Portugal måste man registrera sitt svenska körkort på IMT (transportstyrelsen). Detta ska göras inom 60 dagar och om man inte gör detta riskerar man böter vid trafikkontroller. När giltighetstiden för det svenska körkortet går ut kan vi inte få ett nytt från Sverige, det ska ansökas om ett portugisiskt och då måste svenska körkortet vara registrerat i det portugisiska systemet sen tidigare.

Här om dagen delade vi en flaska vin med vår granne polisen. Vi pratade lite om att vara utlänning och hur man alltid måste ha med sig alla papper. Han frågade om vi hade registrerat våra körkort, nej svarade vi lite skamset. Med allvar i rösten sa han att det var mycket viktig och att vi borde göra det snarast. Självklart följde vi hans uppmaning redan nästa dag. Nu är korten registrerade och om en månad har vi rätt att byta till portugisiska körkort, vilket vi tänker göra. Vi mötte en engelsman som hade problem, han hade inte registrerat sitt kort och hade bott här i över två år och hans körkort hade gått ut. Då kan man inte registrera det och inte heller få ett portugisiskt utan att göra nytt kör-och teoriprov. Inte kul.

Utanför IMT fick vi vänta en bra stund innan personen som dubbelparkerat kom ut till sin bil. Minst tre tut omgångar. (Vår bil är den svarta).På riksvägen till Castelo Branco mötte vi ett stort gäng som inte hade körkort i alla fall. Men herden hade åtminstone reflexväst vilket måste kännas tryggt när man vallar femtio får på en nittio väg.

 

 

Mimosan blommar i bakgrunden

Sten. Husen, murarna och ruinerna, sten så långt ögat når. Det är vacker sten, granit. I stenen ser man spåren efter verktygen som använts och vi kan endast föreställa oss hur lång tid det måste ha tagit att bygga en mur. Det är ju så med murar att de har väldigt lång hållbarhet och det inte blir aktuellt med lagning förrän om fem generationer. Då gör det kanske inget att det är ett tidskrävande jobb att bygga en. Det finns murar här som byggdes under romartiden och som lappats med ny sten efterhand som de vittrat ner.

Vi har fångat och låtit kastrera dessa två sötnosar.

Vi lyckades fånga två av kattungarna som bor i trädgården. Vi tog dem till veterinären för att kastrera dem och höll dem inne ett tag för att vänja dem att vara nära människor. Det lyckades och vi satte in en annons där vi uttryckte vår önskan om goda hem till våra små skyddslingar. Så långt allt väl. Det var ju inga problem tänkte vi. Då hade vi ju liksom inte tänkt på att människor som är intresserade hör av sig. Och även om vi förstår mer portugisiska nu så går nog vår språkgräns vid en pensionerad kattälskande dam med tusen frågor. Vi gjorde det enda vi kunde göra. Vi lät vår kära professor Pedro tala med kattentusiasterna. Tack vare Pedros hjälp bor nu två katter i vars ett gott hem. Den grå kattens arbetsnamn här var Dagmar och pojken som adopterade henne tyckte det var coolt med ett svenskt namn så nu hon är nog den enda katten i Castelo Branco eller kanske i hela Portugal som heter Dagmar.

Vädret har varit rätt stabilt. Sol, 16-18 grader med lite vind på eftermiddagarna. Någon enstaka dag med regn.

Lämna ett svar