Lunchmat, mindre bra och kvinnoresa

Det ligger en omelett där också…

Första gången vi var i Portugal för att leta hus åt vi lunch på ett litet kvarterscafé. Vi beställde omelett och förvånades över att den serverades med pommes och ris. Det smakade gott men vi tyckte nog det var lite konstigt att äta ris och pommes sådär samtidigt. Efter ett och ett halvt år här äter vi gärna maten så, om ni någonsin får möjlighet att prova så gör det! Det är förvånande gott. Stenes favoritlunch är annars bifanas. Tunna skivor kött i en bulle, ibland med lite lök och ost.

Bifana

För ett tag sedan fick vi frågan om vad som inte är bra här i Portugal. Det är sant att vi allt som oftast pratar och skriver om allt positivt i vårt nya land. Men liksom i Sverige finns här också saker som kunde vara annorlunda. Här är vår negativa lista: 1. Papper. Papper i oändlighet. Papper med stämplar och kopior på papper med stämplar. 2. Olika identifieringsnummer som är omöjliga att lära sig. Personnummer finns inte, däremot skattenummer, sjukvårdsnummer, ja ni fattar. 3. Kedjehundar. Behöver knappast förklara men det finns hundar här som kedjas upp när de är valpar för att inte släppas loss förrän de är döda. Tolv år på en meterlång kedja, ibland vill man bara gråta. Mycket mer än så har vi inte på listan. Ännu.

Byns kvinnoresa gick i år till Aveiro, Portugals Venedig. Vi bland annat fick prova på att göra ovos moles, en traditionell godsak bestående av äggula. Som tidigare resor var det hög stämning, god mat och en underbar dag. Tina var enda utlänningen och kämpade på med portugisiskan, det gick förvånansvärt bra. Så bra att damen vid sidan om i bussen berättade om sitt hus som var till salu. Och vilket hus! För att hjälpa människorna här med deras husförsäljningar och eftersom så många frågar oss har vi lagt till en sida här på portugallien som vi kommer att uppdatera med bilder och kontaktupplysningar på hus för er som är intresserade. http://www.portugallien.se/hus-till-salu/

Sist en bild från en loppmarknad vi besökte. Stoet och hennes föl var till salu och stod framför skolan, fölet var löst och levde loppan bland kakborden.

Fantastiskt väder 22-24 grader, inget regn. Apelsinerna har varit mogna ett tag, dill och potatis har tittat en bra bit upp ur jorden.

 

En kommentar till “Lunchmat, mindre bra och kvinnoresa”

Lämna ett svar