Ett, två, det blir många besök på kommunkontoret

Kommunhuset

Idag var det dags att registrera oss som permanentboende i Portugal. Väl pålästa och utrustade med kontoutdrag från svensk och portugisisk bank, NIF-nummer, pass, huslicens, Panodil och en liten juicetetra i väskan begav vi oss till Idanha a Nova för att söka uppehållstillstånd.

När man stiger in i den mycket moderna receptionen ska man ta en nummerlapp i det ärende som det gäller. Det fanns trettiotvå valmöjligheter i lappmaskinen. Alla på portugisiska. Där stod vi och letade efter den stora ”vi fattar ingenting” knappen. Jag började famla efter juicen och Panodilen i väskan. Som tur var uppenbarade sig en mycket hjälpsam kommunkvinna. Hon tittade på våra papper och vi upprepade som de fåntrattar vi förmodligen upplevdes vara ”-EU-licens, permanente, EU-licens, permanente”. Hon tryckte på rätt knapp och vips så satt vi framför en kvinna som inte var nöjd med våra papper. -Atestado de residencia? Frågade hon. De svenska fåntrattarna såg ut som fågelholkar. Hon suckade och sa långsamt på portugisiska” – Junta freguesia, Celia.” Det förstod vi! Celia är en slags borgmästare i vår by och Juntan är hennes kontor. Vi behöver alltså Celias intyg på att vi bor i vårt hus. Vi gjorde tummen upp till kvinnan bakom skrivbordet och körde hem.

Man kan tycka att det är invecklat men alla som vi träffat har varit trevliga, vänliga och verkligen försökt förstå vad vi menar. (Engelska talas inte av så många vuxna i vårt område).

Nästa steg blir Juntan som ska besökas. Det kontoret har öppet tisdagar och fredagar mellan kl 18 och 19.  Vi återkommer med hur detta slutar.

Vädret idag: 19 grader, solsken med lite vind. Helt ok.

 

2 reaktioner till “Ett, två, det blir många besök på kommunkontoret”

Lämna ett svar