Lokalproducerat, frisör och en annan bra sak

I Sverige försökte vi ha tänket ”köp svenskt”. Det är ju onekligen lite trixigt när man bor i Portugal. Men här är det inte svårt att leva efter ”köp portugisiskt”. Det finns fantastiskt kött att välja mellan. Marmorerat oxkött, kotletter med fettkant, kalkon, vaktlar, vakuumförpackade spädgrisar, hela kaniner, trynen och hönsfötter. De flesta affärer har en manuell köttdisk där man kan få köttet styckat enligt önskemål.  Behöver man färs så pekar man på de bitar man vill ha och slaktaren maler det, priset blir de valda köttbitarnas kilopris. Perfekt!

En annan fin sak är att avdelningen för frukt- och grönsaker är säsongsstyrd här i vårt område (Det ser kanske annorlunda ut i Lissabon eller Algarve). Det är just nu svårt att hitta granatäpplen, säsongen är slut. Bananerna är från den portugisiska ön Madeira och de får inte säljas i andra EU-länder för att de är för små! Det är synd för de är väldigt goda. Vill man ha mango så kan man i en av affärerna välja mellan båtfraktad och flygfraktad! Snacka om att man kan göra ett aktivt miljöval. Kryddor, baljväxter, hundgodis och flingor kan  köpas i lösvikt. Som svenskt lösgodis.

Inför jul passar matbanken på att fylla på sina lager. Matbanken delar ut matkassar till behövande.

Bild lånad från Banco alimentars sida på nätet.

Under ett par dagar i december kan man i affären ta en speciell påse med sig runt när man handlar. I den kan man lägga en eller flera av de varor som matbanken behöver. Det står tryckt på påsen vad som behövs. I år stod det: Olja, burkkorv, tonfisk på burk, pasta, flingor, ris och mjölk. Man väljer själv om och hur mycket man vill köpa, betalar i kassan och ger sedan påsen med matvaror till volontärer som samlar in. Förra året samlades 26.000 ton! mat in under en decembervecka. Ett bra och lätt sätt att kunna hjälpa, kanske något för Sverige?

Vår by besöks nästan dagligen av olika sorters handlare. Det finns en bil med frysvaror, en med kläder, en med bröd och så vidare. Och den allra bästa bilen: Barberaren. Han kommer en gång i månaden, parkerar vid kyrkan i cirka fyra timmar och en stadig ström av herrar vallfärdar dit. Även Stene. För femtio kronor fick han häromdagen klippning av en kvalité som vilken salong som helst skulle beundra.

 

Vädret idag: Soligt ca 12 grader, 2 grader på natten!

8 reaktioner till “Lokalproducerat, frisör och en annan bra sak”

 1. Hade lätt kunnat tänka mig det livet om inte det vore för barnbarnen ?
  Kram
  Anita

 2. Ja, men det är inte så långt till Sverige ☺ De kan ju fira alla skollovet i Portugal ?

 3. Mycket är underbart men det finns säkert mindre bra saker också. Vi får bara inte hittar dem än?

 4. Ja, men det är ju det med antibiotika i köttet. Men man får vara landet man bor i troget och hoppas på bättring.

 5. Gillar BB-bilen (barberar-bilen) – är den inte för kvinnor….?
  Spelar den nån melodi, när den kommer (typ från Barberaren i Sevilla….)?

 6. Den är nog mest till herrar, men för all del, kortklippningar är ju unisexa. Musik ur Edward Scissorhand filmen kanske? Jag ska föreslå detta nästa gång han kommer till byn.:-D

Lämna ett svar