Marmeladens ursprung, julmiddag och finns det snö i Portugal?

Vet du var ordet marmelad kommer ifrån? Jo, den första marmeladen gjordes av kvitten, på portugisiska marmelo, därav namnet marmelad.

Äckelmumsiga marmelos, Cydonia oblonga, ej att förväxla med rosenkvitten.

Frukten är väldigt ful, som ett ludet, mögligt äpple. Men den luktar fantastiskt gott, den lyfte vår sophinks image flera nivåer  när vi hade slängt skalen. Jag behöver väl knappt nämna att vi fick marmelos av en granne. Nu är de omvandlade till marmelad, den lär vara väldigt god till ost. Vi ska öppna en burk till jul och prova.

I stort sett alla byar i Portugal har ett dagcenter för äldre. Det fungerar så här hos oss: På morgonen åker två hemtjänstare runt och hämtar de som inte kan ta sig till dagcentret för egen maskin. Sedan stannar brukarna där hela dagen. De får frukost, tre rätters lunch och eftermiddagsfika för 30 kronor. Det finns badrum för de som vill duscha, alla har inte badrum i sina hus. Under dagen åker personalen till brukarnas hem för att städa och om det behövs åker de dit igen på sen eftermiddag för att elda i kaminen. Denna hemtjänst kostar ingenting. Tidig kväll körs brukarna hem igen och kan lägga sig i en ren säng i ett varmt rum. Personalen sitter också vak hemma hos människor som är mycket sjuka och inte har någon familj.

Dagcentret har en kamratförening och vi blev medbjudna på deras julfest för brukare, familjer och personal. Cirka sjuttio personer från byn var samlade. Vi minglade och hälsade på kända och okända ansikten. (Byggherren som renoverar huset vid sidan om vårt var där. Han lär oss ett nytt ord på portugisiska varje morgon, han tar vårt språkhandikapp på största allvar). Det hölls tal av borgmästaren och kommunens ordförande och i talen så välkomnades vi till byn och kommunen. ”Vi välkomnar speciellt våra nya utländska invånare, Tina och hennes man som har flyttat hit från Sverige” Det var en mycket trevlig tillställning och vi rullade därifrån, så mycket mat! Bild på menyn finns på fotosidan: http://www.portugallien.se/foton/

Vintern har också hittat hit. Vi kan se toppen av berget Estrela hemifrån och nu är den snötäckt. På Estrela som ligger ca fem mil härifrån finns det möjlighet till rodel och utförsåkning.

Estrela! Stene zoomade kraftigt med kameran.

Vi önskar er en god jul!

Vädret igår: Strålande sol, 13 grader (torkade tre maskiner tvätt ute) 1 grad på natten.

10 reaktioner till “Marmeladens ursprung, julmiddag och finns det snö i Portugal?”

  1. God jul till er också måste få Er adress så vi kan skicka ett riktigt julkort till er

  2. Hej Tina! Jättekul att följa din blogg. Jag visste inte att marmeladen kom ifrån denna frukten. Hoppas att ni kommer att trivas i Portugal, det verkar vara ett spännande land att leva i. Ha det bra!

  3. Jag messar den till dig :-). Här finns inga julkort, ingen tradition för det. Men julfester däremot… Vi ska på byfest ikväll. Ha det bra och hälsa!

  4. Åt kvittenmarmelad i går på fin restaurang, till osten. Gott!
    Dina bybor och myndighetspersoner i trakten har redan lärt sig att det är: ”TINA och hennes man” – snabbt jobbat…….!
    Önskar dig och STENE en härlig jul i ert nya land!

  5. De lär sig snabbt! Stene suckar bara, det är som vanligt säger han. Vi önskar dig och familjen en underbar jul!

Lämna ett svar