Sommar, hattar och lantmännen

Först ber vi om ursäkt för det varit ett tag sedan förra inlägget. Tina (jag) har varit i Sverige på familjebesök. Jag kom hem med magen full av kavring, Wapnö vispgrädde, matjéssill och rökt cognacs medwurst. I resväskan hem låg sirap, pepparrot, ostbågar, snus och Wasa sport. Det var härligt att besöka familjen men när jag närmade mig vårt hem i Portugal och jag kunde se bergen runt om vår by, då knöt det sig i bröstet. Det är så vackert här att det nästan gör ont.

Innan jag åkte hann jag med att köpa körsbär, det är säsong nu. Vi bor nära ett körsbärsområde och lådan med två kilo kostade 5 euro.

Byn är just nu full av blommor, träden är fortfarande gröna och fåren har blivit klippta. Nu är det sommar! Vanligtvis har all grönska torkat bort i maj men på grund av den ovanligt långa och våta vintern är allt en månad försenat. Men just denna vecka verkar vara början på den riktiga sommaren. Sedan i tisdags har det varit mellan trettio och trettiofyra grader varmt. Och enligt prognosen så fortsätter det så ett par månader. När vi var här i september 2016 var temperaturen fyrtiotre grader!

Solen är stark, mycket stark. På motsvarande SMHIs väderkarta upplyses också uv-strålningen. Den ligger fast på högsta, tio.

Grannar och förbipasserande har ofta pekat på våra ansikten och i bestämda ordalag pratat om nödvändigheten för oss att bära hatt. I går körde vi till stora staden och inhandlade vars en vardagshatt och vars en fin-hatt. Allt till det facila priset av 18 euro.

Vi besökte även en affär typ Granngården. Vilket ställe! Här kan man, förutom det samma som i Sverige, köpa djur. Ankor, gäss, höns, vaktlar, undulater,parakiter, papegojor och matkaniner. Hur dessa djur hålls är en helt annan sak, man blir ganska ledsen. Vi fastnade först en liten stund i biodlingsavdelningen och sedan fastnade Stene  en lite längre stund i hembränningsavdelningen. Göra eget bag in box vin eller bränna Aguardente i garaget? Allt du behöver finns här.

I trädgården växer allt som det ska. Vindruvorna har bestämt sig för att ta över och klänger på lite allt möjligt. De tyckte nog om att bli hårt beskurna i vintras. Vår dill blev bra och är skördad. Stenes tomatplantor börjar få små tomater (även om Simba åt upp hönsgödslet).

Soligt, 33 grader och liten bris.

 

 

 

 

6 reaktioner till “Sommar, hattar och lantmännen”

  1. Härligt! Fortsätt på inslagen väg och lycka till med hembränthonungsvininyahattar…

  2. Hej Reino! Din kommentar hade fastnat i filtret! Tack för uppmuntran och ha en skön sommar.

Lämna ett svar