Romarna, sallad och grisöron

 

Romersk bro

Vi har tur som bor i ett område med fantastisk välbevarad historia. Ett besök i vår grannby var verkligen ett lyckokast! Byn grundades av romarna århundradet före vår tidräkning. Senare övertogs den av kristna visigoter och suebi. På 700 talet ockuperade morerna staden och på 1100 talet togs den tillbaka av kristna. Tempelriddarna fick byn i gåva på 1200 talet. Det är inte konstigt att det finns mycket historia att gräva i här. På plats i byn kan man gå längs den romerska ringmuren, se den romerska bron, besöka den gamla olivpressen och bäst av allt, se den stora samlingen romerska stenarna med inskriptioner. Om någon vet vad det står på stenarna på bilderna längst ned så skriv gärna en kommentar!

Olivpress

Vår äldre granne är änkling och bor ensam med sin hund som heter, översatt från portugisiska, ”Toffeln”. Han är oerhört trevlig och utgår från att alla han möter pratar och förstår snabb portugisiska. Han har alltid varit väldigt pratsam så de tre minuterna det tar att gå till soptunnan och tillbaka blev häromdagen två timmar. Men när vi ser honom sitta ensam i sin pyjamas utanför sitt hus på kvällarna och prata med sin hund, ja då stannar vi gärna och lyssnar de gånger han är pratsugen.

Hundar är alltid ett bra sällskap

Det är också salladssäsong och det verkar som om alla i byn odlar tre gånger mer än de behöver eller gör av med. Vilket vi är tacksamma för eftersom det tydligen finns en kollektiv tanke om att ge överskottet till utlänningarna. Vi har ätit väldigt mycket sallad nu och delger gärna er receptet på en salladssoppa som kom till en dag då vi inte kunde hitta vår mikro på köksbänken på grund av mängden sallad som vi fått i gåva.

Värm upp olivolja och bryn lök och vitlök. Lägg i ett par tärnade potatisar och häll på buljong. Låt koka tills potatisen är mjuk. Lägg i  mycket salladsblad och koka tills de är sladdriga. Mixa, salta och peppra. Kan med fördel serveras med lite stekt bacon eller chorizo strött ovanpå.

På tal om mat så köpte vi färska grisöron till hundarna igår. Kilopriset på färska öron var tio kronor mer än på färsk kyckling! Men hundarna var nöjda.

 

Sist en liten tanke om att flytta till ett nytt land.

Denna delen av Portugal är väldigt populär hos utlänningar som vill leva ett annat slags liv. För att generalisera så kan man säga att det finns en grön våg av utlänningar här. Väldigt många EU medborgare men hela världen finns representerad. en hel del har en annorlunda livsstil om man jämför med vår egen och det är alltid trevligt när alla inte är stöpta i samma form. Vad vi inte förstår är varför en hel del utländska familjer väljer att hemskola sina barn. Att pedagogiken kanske inte stämmer med vad man egentligen önskade sina barn är ju ett argument. Men när man bosätter sig i ett annat land så behöver barnen lära sig språket, få vänner och känna Portugal som sitt hemland. Inget kan göra detta lika bra som att få gå i en vanlig skola där barnen lär sig nya landets traditioner, hur man interagerar i sin nya kultur och ett nytt språk är ju inga problem för barn. Portugisiska skolor må vara lite gammaldags men studieresultaten är det verkligen inget fel på. Nåja, det är inget vi kan påverka eller har med att göra men det är något vi återkommer till när vi pratar om hur man integreras i ett nytt land.

Vi har haft 32-37 grader ett par veckor och en vecka med 25 grader och lite regn. Det har varit bra för grönskan.

 

 

 

6 reaktioner till “Romarna, sallad och grisöron”

  1. Lika härligt att läsa som vanligt ?. Enligt beskrivning av samtal med grannen går det tydligen framåt med egna portugisiskan.

  2. Tack! Ja, det bli bättre och bättre för varje dag. Men det är svårt?

  3. FAn Botvid och Patrik står det på den understa stenen. När vi bodde i Wien fem år fick våra barn gå i östterikiskt skola och på kindergarten. Vilken nytta de har av att kunna ett språk till

Lämna ett svar