Bär, språkskola och bevattning

 

 

Goda vindruvor från trädgården
Granatäpplena växer sig snart stora!

I trädgården just nu börjar granatäpplena få lite storlek,
vindruvorna,tomaterna och fikonen är mogna. Plus det svarta guldet som växer hejvilt här på landet, björnbären. Varje morgon innan solen börjar gassa cyklar Tina ut för att plocka björnbär. Det har blivit många kilo som syltats för att passa till pannkakorna. När Fru L hörde att vi var så förtjusta i björnbär sa hon: ”- Var försiktig, björnbären vill inte vara kompis med dig.” Hon menade att vi skulle passa oss för de långa vassa taggarna. Det är mycket svårt eftersom de bästa bären alltid sitter högt upp eller längst in…

Vi går på språkskola varje lördag i Penamacor som ligger femton kilometer härifrån. Vår lite udda klass består av en mycket blandad kompott av utlänningar från Storbritannien, Sydafrika, Belgien, Tyskland, Holland och Sverige. I klassen finns bland annat äventyrarparet i åttioårsåldern, båten de hade som hem sjönk någonstans i Västindien när de kuskade jorden runt. De bygger nu ett litet hus på en ruin med tillhörande åkrar. Eller det unga paret i trettioårsåldern som hoppas kunna överleva på vad deras lilla bit mark kan ge. De har inte ens en ruin att bo i, de bor i tält.

Vi har mycket roligt på våra lektioner. Inte minst för att Pedro, vår lärare, har en mycket speciell pedagogik. Nästan alla frågor ställda till honom får svaret: – Det får NI berätta för mig! Det ger en dynamisk diskussion bland oss elever eftersom nivån på portugisiskkunskaperna är väldigt blandad. Lördagsskolan avslutas alltid på baren i parken där Pedro ser till att vi endast pratar portugisiska med varandra den första halvtimmen.

Vatten till vår törstiga trädgård

Stene vattnar gräsmattan, fruktträden och grönsakerna varje morgon och kväll. Fru L som vi delar mur med, bor i Lissabon och kommer för att titta till sitt nyrenoverade hus och sina apelsinträd en gång i månaden. En morgon stod Stene och Fru L samtidig och vattnade på varsin sida muren. När biten som vätter mot Fru Lś sida var färdigvattnad flyttade Stene spridaren till nästa bit. Då tittade hon över muren på våra nyvattnade grönsaker med en bekymrad min och vände sin vattenstråle på dem…  Vi vattnar inte rätt. Fru L är en underbar människa, hon gör och ger oss de godaste inlagda oliverna vi någonsin smakat så det är okej. Fru L vill ju att vi ska lyckas med våra odlingar och fortsätta trivas här. Och trivs, det gör vi verkligen!

För er som är intresserade så säljs det ett mycket prisvärt, stort boningshus ett par byar bort. Titta här: Bottenvåningen har varit café och kan bli det igen

Temperaturen håller sig mellan 34-37 grader med strålande sol.

 

Lämna ett svar