Ljud, tak och jakt

 

När man bor i en by i Portugal kan man inte räkna med tystnad. Varje vardagsmorgon kommer traktorerna förbi. Det är inte den sortens traktorer som vi såg hemma i Halland utan mindre tvåhjulingar med en vagn eller redskap. Efter ett år kan vi nu urskilja vilka som kör förbi endast genom att lyssna på motorljudet. Potatismannen och hans fru har en rätt spruttig men snabb traktor, Blå hattens traktor har hål i avgasröret och så vidare.

Utöver dessa så vet vi att det lite surrande/skramlande ljudet kommer från en dam som kör sin permobil ut till fälten. Hon har redskapen surrade bakom sätet som är klätt i häftig rosa fuskpäls. Eftermiddagarna är absolut den tystaste tiden på dygnet. Då är det för varmt att vara ute på fälten, till och med hundarna vilar. Sen kommer kvällen med köksljud och dofter, sång och höga röster när det diskuteras på bänkarna i gränderna. Lite tv-ljud här och där (vi medverkar till detta också eftersom det är skönare att sitta ute på taket och titta på tv på sommaren).

När natten närmar sig vaknar djuren, vilda som tama. Syrsorna spelar, fladdermössen piper, grodorna kväker och hundarna ylar (hundarna håller på till gryningen). Vissa nätter kan man höra nattskärror, ugglor och något oidentifierat som skriker. Enda gången vi reagerar på ljuden är när det blir tyst. Då undrar vi vad som har hänt och får svårt att somna.

Bönsyrsan? kollar in våra torkade fikon

Det bästa med vårt hus kan mycket väl vara takterassen. På taket soltorkar vi råvaror, tittar på tv, Stene sover där under de varmaste nätterna och så kan man sitta där med en kopp kaffe och engagera sig i vardagen som passerar. På det sättet upptäcker man att sommargästen i huset mitt emot har blivit inlåst av sin make (det var ett missförstånd!) och behöver en redig svensk karl med en stege för att kunna ta sig ut. Eller så kan man kasta ner en påse nybakade kanelbullar till den trevliga herrn med chihuahuan. Man kan också steka fläsk däruppe, då slipper man stekoset inomhus.

Man kan stryka på taket också

Utöver alla ovan beskrivna ljud tillkommer gevärsskott. Ialla fall på torsdagar och lördagar. Dessa dagar under det kommande halvåret är jaktdagar och då går vi inte så gärna för långt ut på landet. Det är jakttid på det mesta. Vildsvin, fåglar, rävar, mungos osv. Ett knippe hundar släpps ut för att jaga upp viltet som sedan skjuts eller dödas av hundarna. Inte riktigt jakt som vi är vana vid men det är så det görs här och vi gillar läget. Vi mötte faktiskt en flock vildsvin under en promenad för inte så länge sedan, de dundrade snabbt iväg så vi hann inte fotografera. Tina tycker att det borde vara jakttid på de gigantiska spindlarna som ibland gömmer sig i utemöblerna, de är stora som en handflata och har mer hår än Donald Trumps tupé.

Vi har runt 32 grader på dagen och just nu 18 grader på natten. Varmt och gott.

 

 

6 reaktioner till “Ljud, tak och jakt”

  1. Så härligt det låter. Har ni fortfarande varmt o gott? Här börjar temperaturen krypa ner. Har till och med fått skrapa rutorna på bilen

    1. Ja här har vi runt 30 grader fortfarande. Men det börjar krypa neråt på natten, så vintern är på väg. Långsamt..

  2. Alltid lika intressant att läsa, TACK för att vi får en inblick i er annorlunda tillvaro!

  3. Frågan är om ni har sovit sedan flytten. Men i övrigt är dessa ljud ganska pittoreska. Nu börjar det gå mot slutet på vindö historien, nu är det bara att organisera packningen flytta och ställa i förvaring t v. Den 16 Nov kommer de nya att tillträda. Vindö börjar avfolkas av nybyggarna. Hälsa stene å HARE’GÖTT. När vi sedan blir fria börjar en annan del av den senare delen av livet

    1. Ändå rätt skönt att det är klart med Vindö? Jobbigt med packningen bara.. Stene hälsar så gott och lycka till med den nya delen av livet!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *